Pišu i inspirišu: J.K.Rowling - žena koja je promenila živote dece širom sveta


Prvi tekst u rubrici "Pišu i inspirišu" i prvi autor koji me je inspirisao je spisateljica koja je u meni probudila ljubav prema čitanju, a kasnije i pisanju. Naravno, jedna jedina J.K.Rowling.

Kada sam bila u osnovnoj školi, mama mi je kupila moju prvu knjigu iz Hari Poter serijala i od tada sam verni fan. Mogu reći da sam ponosna što pripadam Hari Poter generaciji i što sam odrasla uz priču kojoj se vraćam i dan danas. Zahvaljujući njoj, sa Harijem sam prošla kroz period puberteta, naučio me da volim knjige i čitanje i pustio da bar na trenutak budem deo tog magičnog sveta.

Zbog ovih i mnogo drugih razloga, J.K.Rowling je prva o kojoj ću pisati.

J.K.Rowling


Život pre Hari Potera


Džoana je žena koja, po mom mišljnju, nije imala lak život. Bar dok se nije proslavila i zaradila milione. Rođena je 31.jula 1965 godine, a zanimljivo je da je i Hari Poter 'rođen' na isti dan. Još u detinjstvu je volela da piše i već sa pet - šest godina piše svoju prvu priču - o zecu zvanom Zec. Na univerzitetu Ekseter studira francuski jezik i klasične nauke. Nakon studija odlazi u London da radi kao bilingvalni sekretar i istraživač za Amnesty International. S obzirom da putuje vozom do posla, tu joj se i prvi put javlja ideja za priču o čaroblnjaku koji pohađa školu za čarobnjake i veštice. Verujem da zbog toga svaka knjiga počinje i završava se u vozu.

Zatim odlazi u Portugaliju da drži časove engleskog jezika. Tamo upoznaje svog budućeg muža, portugalskog novinara sa kojim dobija ćerku Džesiku. Njihov brak nije potrjao i ona se kao samohrana majka vraća u Englesku gde živi od socijalne pomoći. U tom periodu počinje da piše priču koja je sada planetarno poznata. Verujem da je bilo teško voditi život samohrane majke bez posla i u isto vreme slediti svoje snove i pisati. Ali ona je bila istrajna i verujem da smo joj svi zahvalni na tome. 

A onda je izdala i prvu Hari Poter knjigu


Nakon što je završila knjigu o najpoznatijem čarobnjaku na svetu, susrela se sa problemom da nijedna izdavačka kuća nije želela da je izda. Ona nije odustala i prvu knjigu je izdala mala izdavačka kuća Bloomsbery. Zanimljivo je da je ćerka predsednika ove kuće pročitala prvo poglavlje i zahtevala nastavak. 

Izdavači su se plašili da dečaci neće hteti da čitaju knjige ženskog autora, pa je Džoana dodala srednje ime po baki Kejtlin i postala J.K.Rowling. Na dalje sve znate. Knjige su počele nenormalno da se prodaju i sada svako dete na svetu zna ime Hari Potera. 




Njene knjige su rušile sve rekorde prodaje, a ona je osvojila brojne nagrade. Pored sage o Hariju Poteru napisala je i romane za odrasle: "Upražnjeno mesto" i serijal romana o detektivu Kormoranu Strajku "Zov kukavice", "Svilena buba" i "Uspon zla".


Osvojila je Orden Britanske Imperije za doprinos na polju dečije književnosti, kao i nagrade "Princ od Asturije za mir""Hans Kristijan Andersen".


Humanitaran rad


Osim pisanja, osnovala je organizaciju koja se bavi siromaštvom i socijalnom nejednakošću. Donira novac i organizacijama koje pomažu deci i samohranim roditeljima, kao i za istraživanje i lečenje multiple skleroze od koje joj je umrla majka. Knjige "Fantastične zveri i gde ih naći", "Kvidič kroz vekove" i "Priče Barda Bidla", koje su povezane sa Hari Poter svetom, je napisala za jednu od tih organizacija. Planira da napiše veliku enciklopediju o čarobnom svetu sa dosad neobjavljenim materijalom i sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe. Jedva čekam. A vi?

Pottermore


Danas živi u Škotskoj sa svojim drugim mužem i troje dece. Pokrenula je i sajt Pottermore, na kome možete da se registrujete kao učenik Hogvortsa, budete razvrstani po kućama i učestvujete u raznim igrama sa ostalim učesnicima. Posebno je dobro što Džoana tamo piše neobjavljene tekstove i detalje iz čarobnjačkog sveta, pa imate utisak da priča o Hariju još uvek nije gotova. Detalje iz čarobnjačkog sveta možete pratiti i na njenom Twitter profilu.

Film baziran na njenoj biografiji


Ukoliko niste, preporučujem da pogledate film snimljen po njenoj biografiji. Naziv na engleskom jeziku je: "Magic Beyond Words: The J.K.Rowling Story" i možete ga naći na nekom sajtu za gledanje online filmova. Meni se film dopao jer sam saznala dosta stvari o njenom životu koje nisam znala do tada. 

Smatram da je njen život stvarno inspirativan i pokazuje kako u životu nikada ne smemo odustati od svojih ideja ma kako se u tim trenucima činile nemogućim. Pokazuje i da žena može da uspe sama u ovom svetu ako je istrajna i veruje u sebe i svoje ideje. 

Ukoliko nekada sumnjate u sebe, setite se ove priče i pomislite šta bi bilo da priča o Hariju nikada nije napisana. Radite na svojim idejama, a rezultati će već doći.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Lovac na duše - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin