Game of Thrones - Gozba leda i vatre - jela sa Severa - deo 3
Nakon recepata sa udaljenog i hladnog Zida, idemo malo južnije da vidimo šta se to jede po Vesterosu. Prva sledeća stanica nam je Sever. Verujem da je dom kuće Stark, Zimovrel (Winterfell), i njihovih vazala posebno interesantan. Severnjaci sa njihovim drugačijim mentalitetom od recimo južnjaka, uvek su bili nekako drugačiji i na neki način odvojeni od ostatka Vesterosa. Da li je to zbog hladnoće ili hrane koju jedu?
Sever je ogroman region, veliki koliko i ostali regioni u Vesterosu zajedno i samim tim i veoma bogat hranom. Na trpezi Severnjaka se mogu naći pečenja, korenasto povrća i pečenih jela. Jabuke, bobice, razne kaše i raznovrsnost morskih plodova. Preko pomorske trgovine sa ostalim delovima zemlje, na njihovoj trpezi se može naći raznovrsna hrana i iz drugih regiona. Možda zato Sansa toliko voli kolače sa limunom?
Na Gvozdenim ostrvima se uglavnom jedu riblje i krablje čorbe, nezačinjeno meso i crni hleb. Kao i sve ono što uspeju da ukradu od ostalih.
Ovo jelo toliko deluje srednjovekovno da je šteta da ga ne podelim sa vama. Kada pomislimo na srednji vek svima nam je na pameti meso i to uglavnom cele životinje koje oni rukama komadaju i jedu. Kada sam videla ovu sliku celog pileta baš me je na to asociralo.
Pre par godina kada sam bila u Španiji prisutvovala sam jednoj predstavi koja je ličila na srednjovekovni turnir. Pored svih tih borbi i mačevanja, bilo je i hrane i to pile. Možete zamisliti taj osećaj kada pred vama donesu celo pile (malo doduše) i nikakv pribor za jelo. Baš srednjoveovni osećaj. :D
Obično ne volim pečeno voće. Dođe mi nekako previše slatko i obično izbegavam takve torte i kolače. Ali volim jabuke (u lenjoj piti recimo) ili sa cimetom.....mmm...
Cimet bih mešala sa svime, tako da mi se ovaj recept baš dopao. A i moraju svi kolači da budu sa voćem...ko je još čuo da su u srednjem veku jeli čokoladu?
Za kraj sam ostavila još jedan dezert, i to dezert koji se sada može smatrati zdravom hranom. :)
Sviđa mi se kod ove knjige što su uglavnom date i moderne verzije jela. Možemo da vidimo kako su se menjale navike u kuvanju, ali u ukusima. Zanimljivo je da iako je ovo knjiga recepata povezana sa epskom fantastikom, takođe je na neki način i udžbenik iz istorije. :)
Na Gvozdenim ostrvima se uglavnom jedu riblje i krablje čorbe, nezačinjeno meso i crni hleb. Kao i sve ono što uspeju da ukradu od ostalih.
Piletina u medu
Pre par godina kada sam bila u Španiji prisutvovala sam jednoj predstavi koja je ličila na srednjovekovni turnir. Pored svih tih borbi i mačevanja, bilo je i hrane i to pile. Možete zamisliti taj osećaj kada pred vama donesu celo pile (malo doduše) i nikakv pribor za jelo. Baš srednjoveovni osećaj. :D
Nakon pečenja prelazimo na nešto slađe. :)
Pečene jabuke iz 17. veka
Obično ne volim pečeno voće. Dođe mi nekako previše slatko i obično izbegavam takve torte i kolače. Ali volim jabuke (u lenjoj piti recimo) ili sa cimetom.....mmm...
Cimet bih mešala sa svime, tako da mi se ovaj recept baš dopao. A i moraju svi kolači da budu sa voćem...ko je još čuo da su u srednjem veku jeli čokoladu?
Za kraj sam ostavila još jedan dezert, i to dezert koji se sada može smatrati zdravom hranom. :)
Ovseni kolač
A na ovoj slici možete videti kako izgledaju srednjovekovni, ali i moderni ovseni kolači.
Sviđa mi se kod ove knjige što su uglavnom date i moderne verzije jela. Možemo da vidimo kako su se menjale navike u kuvanju, ali u ukusima. Zanimljivo je da iako je ovo knjiga recepata povezana sa epskom fantastikom, takođe je na neki način i udžbenik iz istorije. :)
Коментари
Постави коментар