Game of Thrones - Gozba leda i vatre - jela sa Zida - deo 2
Kao što sam i obećala u prethodnom postu, nakon druge epizode naše omiljene serije, sledi i post o hrani koja se jede na Zidu.
Znam da je ovaj post malo kasni jer je izašla i treća epizoda, ali ne brinite, uskoro izlazi i naredni post o hrani koja se služi na Severu. Nadam se pre nego što izađe i četvrta epizoda. :)
Moram da priznam da mi se druga epizoda mnogo više dopala. Mnogo je brža, sa više akcije i naravno krajem svojstvenim Igri prestola.
Hrana sa Zida
Najseverinija tačka u Vesterosu je zasigurno Zid - dom Noćne Straže. Muškarci poslati da brane zemlju od divljana i belih hodača žive u uslovima istinske hladnoće koja se zavlači u kosti. Kako je Noćna Straža podcenjena i zaboravljena od strane vladara, nemaju velike resurse ni što se tiče hrane, ni ljudstva, ni opreme, ni pomoći.... Uglavnom se snalaze kako znaju i umeju i njihva ishrana se sastoji iz usoljene svinjetine i bakalara. medne divljači i ukiseljene hrane. U ishrani su prisutni i pasulj, grašak, žitarice, bobice i koštunjavo voće. Što se pića tiče, potrebno im je nešto da ih zagreje na niskim temperaturama te piju kuvano vino i pivo.
Doručak na Zidu
Doručak na Zidu |
Kao što možete videli na slici, doručak na Zidu se ne razlikuje mnogo od našeg doručka. Sastoji se iz kuvanih jaja, pržene šunke, hleba koji se takođe može ispržiti i suvih šljiva.
Ako mene pitate, ovo ne bi bio moj izbor u celosti. Iako jaja jedem u prevelikim količinama, izbegavam meso i mesne prerađevine. Posebno pržene. :) Tako da se pitam da li je srednjovekovna hrana uopšte za mene.
Srednjovekovna kaša od graška
Kao što Martin kaže u knjizi "Gozba za vrane" - muškarci na Zidu za doručak jedu zobenu kašu, za ručak kašu od graška a za večeru usoljenu govedinu ili bakalar zaliven jakim pivom.
U ovoj knjizi/kuvaru su data dva recepta: za srednjovekovnu i modernu kašu od graška, ali verujem da vam je ova srednjovekovna zanimljivija. :)
Srednjovekovno kuvano vino
A sada nešto jako lepo...mmm
Relativno skoro sam otkrila kuvano vino kao piće i oduševila se. Nisam verovala da sa svim tim voćem i začinima može bito toliko lepo. Ja inače mnogo volim cimet i muskatni oraščić i stavljala bih ih u sva jela da mogu. :) Zato kada sam videla da i u ovoj knjizi ima recept za kuvano vino, odlučila sam da ga podelim sa vama.
Ovaj srednjovekovni recept za kuvano vino je, kako kažu, veoma jak i ne tako sladak kao moderna kuvana vina. Iako nije toliko slatko sadrži dosta začina, koštunjavog i suvog voća.
Recept za ovo kuvano vino se sastoji od boce jeftinog ( :) ) crnog vina, kašike i po Slatkog praha (mešavine začina iz prethodnog posta) i šake sušenog i koštunjavog voća. Deluje baš jednostavno za napraviti.
Ovaj srednjovekovni recept za kuvano vino je, kako kažu, veoma jak i ne tako sladak kao moderna kuvana vina. Iako nije toliko slatko sadrži dosta začina, koštunjavog i suvog voća.
Recept za ovo kuvano vino se sastoji od boce jeftinog ( :) ) crnog vina, kašike i po Slatkog praha (mešavine začina iz prethodnog posta) i šake sušenog i koštunjavog voća. Deluje baš jednostavno za napraviti.
Nadam se da su vam se dopali ovi recepti i da ćete probati da napreavite bar neki. Moj favorit je definitivno kuvano vino. :) Čekam hladnije vreme da ga napravim.
O autorima:
Autori ove knjige - Chelsea Monroe - Cassel i Sariann Lehrer, su i autori bloga www.innatthecrossroads.com. Blog je najpre inspirisan receptima iz GoT-a a kasnije i drugim fiktivnim receptima. Sadrži dosta recepata i predivnih slika, tako da obavezno pročešljajte njihov blog i uživajte. :) Verujem da nećete stati dok ne pregledate sve.
Коментари
Постави коментар