Game of Thrones - Gozba leda i vatre - jela sa Zida - deo 2

Kao što sam i obećala u prethodnom postu, nakon druge epizode naše omiljene serije, sledi i post o hrani koja se jede na Zidu.

Znam da je ovaj post malo kasni jer je izašla i treća epizoda, ali ne brinite, uskoro izlazi i naredni post o hrani koja se služi na Severu.  Nadam se pre nego što izađe i četvrta epizoda.  :)

Moram da priznam da mi se druga epizoda mnogo više dopala. Mnogo je brža, sa više akcije i naravno krajem svojstvenim Igri prestola. 

Hrana sa Zida


Najseverinija tačka u Vesterosu je zasigurno Zid - dom Noćne Straže. Muškarci poslati da brane zemlju od divljana i belih hodača žive u uslovima istinske hladnoće koja se zavlači u kosti. Kako je Noćna Straža podcenjena i zaboravljena od strane vladara, nemaju velike resurse ni što se tiče hrane, ni ljudstva, ni opreme, ni pomoći.... Uglavnom se snalaze kako znaju i umeju i njihva ishrana se sastoji iz usoljene svinjetine i bakalara. medne divljači i ukiseljene hrane. U ishrani su prisutni i pasulj, grašak, žitarice, bobice i koštunjavo voće.  Što se pića tiče, potrebno im je nešto da ih zagreje na niskim temperaturama te piju kuvano vino i pivo.

Doručak na Zidu


A Feast of Ice and Fire
Doručak na Zidu


Kao što možete videli na slici, doručak na Zidu se ne razlikuje mnogo od našeg doručka. Sastoji se iz kuvanih jaja, pržene šunke, hleba koji se takođe može ispržiti i suvih šljiva. 

Ako mene pitate, ovo ne bi bio moj izbor u celosti. Iako jaja jedem u prevelikim količinama, izbegavam meso i mesne prerađevine. Posebno pržene. :)  Tako da se pitam da li je srednjovekovna hrana uopšte za mene.

Pogledajte i Doručak sa Džonom Snou-om na blogu Inn at the cross roads.



Srednjovekovna kaša od graška


A Feast of Ice and Fire


Kao što Martin kaže u knjizi "Gozba za vrane" - muškarci na Zidu za doručak jedu zobenu kašu, za ručak kašu od graška a za večeru usoljenu govedinu ili bakalar zaliven jakim pivom.

U ovoj knjizi/kuvaru su data dva recepta: za srednjovekovnu i modernu kašu od graška, ali verujem da vam je ova srednjovekovna zanimljivija.  :) 

A feast of Ice and Fire


Srednjovekovno kuvano vino


A sada nešto jako lepo...mmm


A Feast of Ice and FIre



Relativno skoro sam otkrila kuvano vino kao piće i oduševila se. Nisam verovala da sa svim tim voćem i začinima može bito toliko lepo. Ja inače mnogo volim cimet i muskatni oraščić i stavljala bih ih u sva jela da mogu. :)  Zato kada sam videla da i u ovoj knjizi ima recept za kuvano vino, odlučila sam da ga podelim sa vama.

Ovaj srednjovekovni recept za kuvano vino je, kako kažu, veoma jak i ne tako sladak kao moderna kuvana vina. Iako nije toliko slatko sadrži dosta začina, koštunjavog i suvog voća.

Recept za ovo kuvano vino se sastoji od boce jeftinog ( :) ) crnog vina, kašike i po Slatkog praha (mešavine začina iz prethodnog posta) i šake sušenog i koštunjavog voća.  Deluje baš jednostavno za napraviti. 

A Feast of Ice and Fire



Nadam se da su vam se dopali ovi recepti i da ćete probati da napreavite bar neki. Moj favorit je definitivno kuvano vino.  :)   Čekam hladnije vreme da ga napravim.




O autorima:
Autori ove knjige - Chelsea Monroe - Cassel i Sariann Lehrer, su i autori bloga www.innatthecrossroads.com. Blog je najpre inspirisan receptima iz GoT-a a kasnije i drugim fiktivnim receptima. Sadrži dosta recepata i predivnih slika, tako da obavezno pročešljajte njihov blog i uživajte.  :) Verujem da nećete stati dok ne pregledate sve.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin

Lovac na duše - Donato Karizi