O meni
Zdravo dragi ljudi, čitaoci i svi koji ste, makar i greškom, došli na ovaj blog. Nadam se da će vam se dopasti i da ćete i vi postati deo ove male zajednice. Kako neka nepisana pravila nalažu, red je da se ja kao domaćica predstavim i podelim sa vama kako je ovaj blog nastao. Dakle dobrodošli!


Ukratko o meni:


Student koji mnogo voli da čita i piše, putuje, pravi nakit i različite kreativne predmete, vežba jogu, jede puno čokolade i ne može da zamisli dan bez kafe.


A sada malo opširnije:    :)


Ja sam Marija i ja sam čitač. Da bih vam najbolje predstavila sebe i zašto baš blog i to blog o knjigama počeću svoju priču od detinjstva.


Kada sam krenula u prvi razred i naučila da čitam baka me je, kako bih vežbala, stalno terala da joj čitam. U početku su to bili pokušaji koji su se svodili na to da ja uzmem knjigu iz školske biblioteke, čuvam je neko vreme i nepročitanu vratim. Verovatno je bibliotekarka mislila da baš dosta čitam. :) Ali dešavalo se i da neku od knjiga i pročitam baki. Sećam se da je jedna od njih bila "Carevo novo odelo" od Andersena. Očegledno me je nešto privlačilo knjigama iako sam neretko bila lenja da ih pročitam. Kako su godine prolazile, knjige su postajale opširnije i češće čitane a moja ljubav prema njima sve veća. U tom periodu sam dosta čitala o piratima, indijancima i naučnoj fantastici. Ali knjiga koji je presudila i učinila da zauvek zavolim čitanje je serijal Hari Poter-a.

Zanimljivo je i to sam prvo odgledala prva tri dela filma na majčino insistiranje jer sam ja tada mislila da priča o čarobnjaku, jelte, glupa. Zatim mi je kupila knjigu "Hari Poter i Dvorana tajni". Tako da sam ja počela od drugog dela a nastavila sa drugom delom petog dela. (Hari Poter je tada izlazio uz Politiku, a "Hari Poter i Red feniksa" su izašli u vidu dve knjige.) Tada sam se navukla i čitala te knjige preko reda,a zatim i ponovo po redu. Ni sama ne znam koliko sam puta pročitala te knjige, ali po pet puta sigurno jesam. Na njih gledam kao na terapiju koju uzimam i dan danas kada prolazim kroz težak period jer su mi one pomogle da prebrodim pubertet. Iako se moja porodica plašila da sam “omađijana” tim knjigama, i dan danas priznaju da mi je Hari pomogao da zavolim čitanje.


Nakon toga sam čitala svašta što bi mi došlo pod ruke. Uglavnom Agatu Kristi i tinejdž romane. Obožavala sam da odem u biblioteku, posebno kod odeljka sa engleskom književsnošću i tako pronalazim knjige po svom ukusu. Preferirala sam stare, milion puta isčitane knjige, bez posebnog dizajna korica. Kasnije sam počela da gledam i dizajn korica i da kupujem svoje knjige, a zavolela sam i trilere. Imala sam i fazu kada sam čitala knjige o Indiji i drugim kulturama, ljubavne i epsku fanstatiku, a sada sam u fazi klasika i trilera (i dalje). Lektire su moja bolna tačka, i nekako sam ih uvek izbegavala i trampila za one po mom izboru (kada sam mogla), i evo sada stalno ubeđujem sebe da nadoknadim propušteno. Nadam se da ću uspeti.  :)


Sada kada znate sve etape razvitka moje ljubavi prema knjigam red je da vam ispričam i zašto sam rešila da pišem o njima.


Oduvek sam bila sistematična i volela da organizujem stvari po nekom redu, pa sam tako htela i knjige. Nije mi bila dovoljna organizacija knjiga po boji, veličini i serijalima na polici, već sam želela boji sistem. Posebno za pozajmljene knjige. A nisam želela ni da zaboravim na neke. U srednjoj sam počela da vodim evidenciju sa komentarima o pročitanim knjigama, kasnije samo sa listom knjiga. Ali nije bilo dovoljno. Posebno kada se moj ukus o knjigama počeo razilaziti sa ukusom mojih prijatelja. Uz potrebu da pričam o knjigama koje čitam (a da usput ne smaram prijatelje) i da vodim evidenciju o istim rodila se ideja o blogu. (Kasnije sam otkrila i GoodReads i odeševila se). Pored književnosti, u školi sam volela i pisanje sastava. Tako da blog o knjigama dođe kako jedini logični nastavak toga. Drugi razlog je što želim da se bavim digitalnim marketingom i smatram da je blog super za početak i učenje kroz praksu.


Ja sam još svašta nešto - student, tetka, devojka, volonter, kreativac, putnik, ljubitelj joge ali i čokolade i kafe…..i spisak ide u nedogled…


Hvala vam ukoliko ste došli do kraja ovog predugog upoznavanja. Ali znam da volite da čitate čim ste ovde. A ja očigledno volim da pišem.


Budite slobodni da me pratite i na facebook-u i Instagram-u, na kojima češće objavljujem postove i slike. Tu mi možete i postavljati pitanja (ako ih imate), ili na adresi libromanija@gmail.com .


Vaša MarijaКоментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Lovac na duše - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin