Severna kapija: Duhovi prošlosti - Danijel Jovanović

"Severna kapija: Duhovi prošlosti" je prva od četiri knjige iz serijala Severna Kapija, domaćeg autora Danijela Jovanovića.

Suzana Kovač, trinaestogodišnja devojčica iz malog mesta dobija stipendiju za prestižnu evropsku školu Severna kapija. Škola je uglavnom za decu bogatih roditelja i samo nekolicina odabranih stipendista dobija priliku da se školuje tamo.

Na početku sve deluje normalno, ali Suzana i još par učenika upoznaju i neki drugačiji, mističniji svet. Iza stare školske kapije otkrivaju svet veštica, mora, lesnika i ostalih bića iz slovenske mitologije. Družina od četvoro učenika pokušava da otkrije strašnu tajnu koju zidine škole kriju vekovima, što im pomaže da upoznaju i sami sebe, ali i jedni druge. 






"Prijateljstvo je rizik. Ponekad moraš pomoći prijatelju čak i kada on to ne želi ili kada toga nije svestan. Pravi prijatelj može da dela i u tajnosti, ne hvaleći se i ne veličajući svoje postupke. Na kraju krajeve, najveća nagrada je upravo blagostanje drage osobe."

Suzanini roditelji, Miša i Bibi su prava slika srpske porodice, i bilo mi je jako zabavno da čitam njihove komentare upućene ćerki. Prepoznajem u njima svoje roditelje, prijatelje i poznanike, i ceo taj naš mentalitet.  Bibi je onaj dosadni tip majke koja brine o svemu i želi da joj dete bude blizu, a Miša je staloženi otac koji želi da mu ćerka bude uspešna pa i po ceni da je daleko. Savršeno dopunjuju jedno drugo. Cela njihova porodica deluje tako blisko i obično, ali ipak i oni kriju jednu tajnu.

Knjiga govori i o vršnjačkom nasilju i pomaže deci da se sa njim nose ili se suprotstave deci koja ga vrše. Samo zamislite školu gde su sve bogata deca i onda dovedite nekoliko siromašnih (srednje bagatih) stipendista. Jaz je preveliki, sukobi česti, ali vidimo kako se svi oni nose sa tim. Ništa nije kao što izgleda, jer čak i najpopularnija devojka u školi može da bude tužna. Čak i oni kojima najviše verujete mogu kriti strašnu tajnu.

"Jedno je sigurno, zla dela morala su biti najstrašnije kažnjena. Pre ili kasnije, svaka tajna nađe svoj put da ispliva na površinu i kazni one koji to zaslužuju."

Dizajn korica je prelep. Knjiga deluje baš primamljivo na prvu loptu, a i kasnije kada videte sve te sjajne ilustracije koje je radila Aleksandra Jevtović. Moram priznati da je baš instagramična naslovnica. :) 

Stil pisanja me podseća na stil Dž.K. Roulinug i to mi se sviđa. Takav stil pisanja mi je blizak i drag i doprinosi da uživam u čitanju. Iako sam čula da knjiga podeća na Harija Potera, moram priznati da me više podseća na serijal "Noćna škola" od K.Dž.Doerti i seriju Internat, koje takođe preoručujem da pročitate i pogledate. Iako u par detalja nalikuje na pomenute serijale, ovo je ipak originalno delo koje vam neće dopustiti da prestanete sa čitanjem. Ja bukvalno nisam ispuštala knjigu ni dok sam jela.


Severna Kapija - Duhovi prošlosti



Hvala Danijelu na ovoj predivnoj knjizi. Stvarno sam uživala čitajući je i ne mogu da dočekam da pročitam i nastavak. Danijela sam imala prilike da upoznam na Festivalu Fantastike "TolkiNiš" u Nišu gde je pričao o svojim knjigama. Bilo je jako inspirativno čuti kako teče proces izdavanja knjige i kakvi su bili utisci porodice i prijatelja kad su prvi put pročitali Severu Kapiju. Danijel nas je upoznao i sa mnogim bićima iz slovenske mitologije koji se pojavljuju u drugom delu i još više zainteresovao za dalji tok priče. Tada sam kupila i nastavak knjige "Severna Kapija - Glasovi u tami", koju trenutno čitam, i čula najavu za treći deo koji bi trebalo da izađe ove jeseni.

Ovo je divna knjiga koju ću preporučivati i poklanjati dalje. Idealna je kao poklon za školsku decu, ali i za onu malo veću. Za sve ljubitelje Harija Potera, Noćne škole i magije uopšte. Svet u koji možete da pobegnete od svojih problema, i bar na tren iskusite neki drugačiji svet. Istinski me je oduševila i verujte, dosta propuštate ukoliko je još uvek niste pročitali. Razočarati se sigurno nećete!

"Razočarati se istinski i duboko nije samo stanje psihičke rastrojenosti. Pravo razočarenje boli fizički tako jako da ga osećamo u samom telu. Ono steže srce poput čelične pesnice i žulja grudi prilikom svakog udaha, a to boli snažnije i okrutnije od bilo koje povrede."

Prvi i drugi deo Severne Kapije možete kupiti u knjižarama u izdanju Otvorene Knjige. O ovom magičnom svetu možete čitati i na Danijelovom blogu Iza kapije, na Instagramu, Facebooku i na Twitteru.


O autoru:


Danijel Jovanović (1987.) je diplomirani filolog hispanista i autor "Severne Kapije", rodom iz Kušiljeva koji živi i radi u Beogradu. Svoj prvi roman "Severna Kapija" objavio je 2015. godine u okviru društva za afirmaciju mladih "Presing". Rukopis "Severna Kapija: Duhovi prošlosti" je pre svog prvog izdanja ušao u uži izbor za nagradu "Mali Nemo", kao i konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće "Arte". Danijel treniutno radi na trećem delu ovog serijala koji nosi naziv "Severna Kapija: Stranice od peska".

#Izdavač: Otvorena Knjiga


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin

Lovac na duše - Donato Karizi